Dnes se s vámi podělíme o recept, který pochází z Litvy. Tyto bramborové ceppeliny se nedají srovnat s žádným jiným jídlem – mají blízko k masovým knedlíkům, pirohům či bramborovými karbanátkům.
Doporučujeme tento pokrm podávat s kysanou smetanou nebo máslem. Nejlépe chutnají s rozpuštěným máslem, slaninou a osmaženou cibulkou.
potřebujete:
- 12 brambor
- 1 vejce
- 65g pšeničné mouky
- 300g mletého vepřového masa
- 1 lžičku škrobu
- Sůl a pepř podle chuti
postup najdete na druhé stránce…
xx_xx
Postup:
Polovinu brambor si uvařte a pak z nich udělejte kaši.
Zbývající brambory nastrouhejte a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Nechte ji trochu odstát: na přípravu budete potřebovat usedlý škrob.
Kaši z uvařených brambor si smíchejte s těmi nastrouhanými, přidejte škrobovou šťávu, suchý škrob, mouku, vejce, osolte, opepřete a vše dobře promíchejte.
Z výsledného těsta si vytvarujte menší placičky, do každé vložte lžíci mletého masa, sjednoťte těsto po okrajích a vyformujte si požadovaný tvar, jako na obrázku.
Dejte si do hrnce vodu, osolte ji a přiveďte do varu. Vařte je 15 minut, musí se nejprve dostat nahoru na povrch a pak opět na dno hrnce. Hotovo!