Dnes se s vámi podělíme o recept, který pochází z Litvy. Tyto bramborové ceppeliny se nedají srovnat s žádným jiným jídlem – mají blízko k masovým knedlíkům, pirohům či bramborovými karbanátkům.

Doporučujeme tento pokrm podávat s kysanou smetanou nebo máslem. Nejlépe chutnají s rozpuštěným máslem, slaninou a osmaženou cibulkou.

potřebujete:

  • 12 brambor
  • 1 vejce
  • 65g pšeničné mouky
  • 300g mletého vepřového masa
  • 1 lžičku škrobu
  • Sůl a pepř podle chuti

postup najdete na druhé stránce…

xx_xx

Postup:

Polovinu brambor si uvařte a pak z nich udělejte kaši.

Zbývající brambory nastrouhejte a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Nechte ji trochu odstát: na přípravu budete potřebovat usedlý škrob.

Kaši z uvařených brambor si smíchejte s těmi nastrouhanými, přidejte škrobovou šťávu, suchý škrob, mouku, vejce, osolte, opepřete a vše dobře promíchejte.

Z výsledného těsta si vytvarujte menší placičky, do každé vložte lžíci mletého masa, sjednoťte těsto po okrajích a vyformujte si požadovaný tvar, jako na obrázku.

Dejte si do hrnce vodu, osolte ji a přiveďte do varu. Vařte je 15 minut, musí se nejprve dostat nahoru na povrch a pak opět na dno hrnce. Hotovo!