Bigos nebo Bigus je tradiční pokrm východoevropské kuchyně. Předpokládá se, že země jeho původu koření u našich sousedů v nedalekém Polsku. Tam ho podle historických zdrojů přivezl litevský kníže Vladislav Jagellonský, který tento pokrm konzumoval během lovu.

Variant na jeho přípravu je nespočet, ale základními surovinami každého receptu je zelí a maso. Hotový pokrm bude hustý, jemně kyselý s nádechem uzeného aroma. Obvykle se bigos připravuje bez rajčat, ale pro kyselejší příchuť si je můžete bez obav přidat.

Co budeme potřebovat na přípravu Bigose:

  • 400g hovězího masa
  • 2 cibule
  • 2 rajčata
  • 1kg bílého zelí
  • 1 mrkev
  • pepř
  • slunečnicový olej
  • sůl
  • petrželovou nať

postup přípravy najdete na druhé stránce

xx_xx

postup přípravy:

  • Maso si nakrájejte na kostičky. Kromě hovězího masa můžete použít i slaninu nebo žebírka.
  • V hluboké pánvi nebo hrnci si na slunečnicovém oleji dozlatova připravte maso. Přidejte cibuli a společně je nechte podusit asi 8 minut.
  • Mrkev nakrájejte na plátky, vložte ji k masu a vařte dalších 8 minut. Osolte, opepřete a promíchejte.
  • Rajčata nakrájejte na malé kostičky, přidejte je ke směsi a nechte dusit 5 minut.
  • Nařežte si zelí, osolte a ručně promíchejte. Chvíli počkejte, než pustí šťávu. Zelí přidejte k masu a zelenině, přikryjte pokličkou a vše poduste 50-60 minut. Čas od času promíchejte.
  • Pokud máte rádi petrželku, nasekejte ji a vmíchejte.
  • Nejčastěji se bigos podává s topinkami z bílého nebo tmavého chleba.

Co se týče pitného režimu, k tomuto jídlu se hodí vodka nebo jiný alkoholický nápoj. Na zdraví a dobrou chuť!