Moje tchýně je peče na svatby pro celou vesnici. Jsou vynikající a to nejen na slavnostní příležitost.
Pokračování na další straně…
xx_xxPotřebujeme (na cca 160-170) kusů:
1 kg hladké mouky
4 žloutky
500 ml mléka
150 g cukru krupice
400 g majonézy
½ lžičky soli
2 kostky sroždia
1 lžičku vanilkového aroma
Pokračování na další straně…
xx_xxpostup:
Kvasnice si rozdrobíme, přidáme 2 lžičky cukru a nalijeme asi 200 ml teplého mléka. Počkáme, dokud vyjde kvásek.
V jiné misce smícháme mouku, zbylý cukr a mléko, ve kterém jsme si rozmíchali žloutky. Přidáme i kvásek, majonézu a vypracujeme jednotné těsto – pokud se vám zdá příliš tekuté, klidně přidejte o něco více mouky (například pokud máte větší žloutky).
Těsto by měly být vláčné a dobře se s ním pracuje. Těsto rozdělíme na několik kousků a každý rozválíme do tvaru kruhu. Pomocí poháru vykrajujeme kruhy. Na každý kruh můžeme navrstvit trochu náplně nebo třeba jen uložit kousek sušeného ovoce. Zabalíme a uložíme na plech vyložený papírem na pečení. Já jsem už připravovala i zcela bez náplně, jen s polevou a byly velmi dobré – jako sladké pagáče.
Zatímco se trouba zahřeje, necháme na plechu podrost. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 15 minut – čím menší jsou koláčky, tím rychleji se upečou. Nakonec zvyknu ještě potřít polevou – já mám nejraději rumovou. 250 g moučkového cukru smícháme s 3 lžičkami rumu a 2 lžičkami horké převařené vody . Mícháme, dokud směs nezhoustne. Každý koláček prostě potřeme polevou.
Přejeme vám dobrou chuť! 🙂
Zdroj:http://dobrenoviny.sk