Výborný koláček od mé babičce z Maďarska. Říkáme mu maďarský mřížovník, na rozdíl od našeho jablečného má namísto vrstvy jablíček jen tvarohový krém. A je opravdu božský!
Pokračování na další straně…
xx_xxpotřebujeme:
těsto:
- 125 g moučkového cukru,
- 125 g másla,
- 1 vejce,
- 1 čajová lžička vanilkového cukru,
- 250 g hl. mouky,
- špetka soli.
Na plnění:
- 1 kg tvarohu,
- 8 vaječných bílků,
- 8 vaječných žloutků,
- 100 g změklého másla,
- 200 g moučkového cukru,
- 2 g vanilky,
- 3 lžíce kukuřičného škrobu,
- 100 g rozinek,
- špetka soli
Pokračování na další straně…
xx_xxpostup:
Smíchejte změklé máslo s práškovým cukrem a přidejte vajíčko a vanilku.
Prosejte mouku a přidejte ji k máslové směsi, přidejte i sůl a vymíchejte těsto. Zabalte do fólie a vložte ji do chladničky na 30 minut.
Potom odeberte 2/3 těsta a navrstvěte ho na dno plechu na pečení vystlaného pečícím papírem. Propíchejte s vidličkou a těsto vložte do předehřáté trouby na teplotu 180 stupňů. Pečte 12 až 15 minut.
Připravte náplň. Tvaroh prošlehejte mixérem. Změklé máslo vyšleháme s cukrem. Nakonec do směsi vmíchejte jedno po druhém i žloutky. Bílky ušlehejte na tuhý sníh se špetkou soli. Nakonec obě směsi promíchejte a přidejte i rozinky a škrob.
Náplň rovnoměrně navrstvěte na základnu cesta. Zbývající těsto rozválejte a nakrájejte na proužky, ty uložte na vrch do tvaru mřížky. Koláč umístěte do předehřáté trouby na 180 ° a pečte asi 40 minut, poté troubu vypněte, otevřete dvířka trouby a nechte ji vychladnout spolu s koláčem uvnitř.
Přejeme vám dobrou chuť! 🙂
Zdroj.http://dobrenoviny.sk