Výborný koláček od mé babičce z Maďarska. Říkáme mu maďarský mřížovník, na rozdíl od našeho jablečného má namísto vrstvy jablíček jen tvarohový krém. A je opravdu božský!

Pokračování na další straně…

xx_xx

potřebujeme:

těsto:

  • 125 g moučkového cukru,
  • 125 g másla,
  • 1 vejce,
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru,
  • 250 g hl. mouky,
  • špetka soli.

Na plnění:

  • 1 kg tvarohu,
  • 8 vaječných bílků,
  • 8 vaječných žloutků,
  • 100 g změklého másla,
  • 200 g moučkového cukru,
  • 2 g vanilky,
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu,
  • 100 g rozinek,
  • špetka soli

Pokračování na další straně…

xx_xx

postup:

Smíchejte změklé máslo s práškovým cukrem a přidejte vajíčko a vanilku.
Prosejte mouku a přidejte ji k máslové směsi, přidejte i sůl a vymíchejte těsto. Zabalte do fólie a vložte ji do chladničky na 30 minut.

Potom odeberte 2/3 těsta a navrstvěte ho na dno plechu na pečení vystlaného pečícím papírem. Propíchejte s vidličkou a těsto vložte do předehřáté trouby na teplotu 180 stupňů. Pečte 12 až 15 minut.

Připravte náplň. Tvaroh prošlehejte mixérem. Změklé máslo vyšleháme s cukrem. Nakonec do směsi vmíchejte jedno po druhém i žloutky. Bílky ušlehejte na tuhý sníh se špetkou soli. Nakonec obě směsi promíchejte a přidejte i rozinky a škrob.

Náplň rovnoměrně navrstvěte na základnu cesta. Zbývající těsto rozválejte a nakrájejte na proužky, ty uložte na vrch do tvaru mřížky. Koláč umístěte do předehřáté trouby na 180 ° a pečte asi 40 minut, poté troubu vypněte, otevřete dvířka trouby a nechte ji vychladnout spolu s koláčem uvnitř.

Přejeme vám dobrou chuť! 🙂

Zdroj.http://dobrenoviny.sk