Úžasně kyprý a vláčný makový koláč vůbec nemusí být obyčejný. Většinou o makových buchtách slýcháme, že jsou suché, drolí se a jsou nic moc. Svědčí o tom i to, že z plechu nezmizí během mrknutí oka tak, jako některé jiné pochoutky.
Avšak po přečtení a vyzkoušení dnešního receptu, budete muset tuto makovou buchtu s marmeládou péct potají. Jinak se po ní totiž okamžitě zapráší. Kombinace vanilky a višňové marmelády je úžasná.
ingredience
- 250 g máku
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek mléka
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 vejce
- 450 g višňové marmelády
krém
- 1 sáček vanilkového pudingu
- 3 lžíce cukru
- 4 dl třešňového džusu, nebo šťávy z kompotu
postup přípravy najdete na druhé stránce….
xx_xx
1) Ze surovin na těsto, kromě marmelády, vymícháme ručním šlehačem hladké těsto. Nejdříve smícháme sypké suroviny a pak přidáme olej s mlékem.
2) Plech si vyložíme pečícím papírem, nebo vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto na připravený plech vylijeme. V předehřáté troubě pečeme 25-30 minut.
3) Připravíme si mezitím krém. Vanilkový pudink se smíchá se třemi lžícemi cukru. Na mírném plameni začněte zahřívat třešňovou šťávu. Do zahřáté šťávy vsypte pudinkový prášek s cukrem. Vařte 5 minut.
4) Nechte vychladnout a občas promíchejte.
5) Marmeládu si prohřejte a dostaňte ji do tekutého stavu. Potom smíchejte s pudinkovou směsí. Vše důkladně promíchejte.
6) Když je makový koláč upečený, nechte ho vychladnout a rozřízněte ho podélně. Na řez naneste marmeládu, vanilkovou směs. Přiklopte vrchní plát makového koláče.