Úžasně kyprý a vláčný makový koláč vůbec nemusí být obyčejný. Většinou o makových buchtách slýcháme, že jsou suché, drolí se a jsou nic moc. Svědčí o tom i to, že z plechu nezmizí během mrknutí oka tak, jako některé jiné pochoutky.

Avšak po přečtení a vyzkoušení dnešního receptu, budete muset tuto makovou buchtu s marmeládou péct potají. Jinak se po ní totiž okamžitě zapráší. Kombinace vanilky a višňové marmelády je úžasná.

ingredience

  • 250 g máku
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 vejce
  • 450 g višňové marmelády

krém

  • 1 sáček vanilkového pudingu
  • 3 lžíce cukru
  • 4 dl třešňového džusu, nebo šťávy z kompotu

postup přípravy najdete na druhé stránce….

xx_xx

1) Ze surovin na těsto, kromě marmelády, vymícháme ručním šlehačem hladké těsto. Nejdříve smícháme sypké suroviny a pak přidáme olej s mlékem.

2) Plech si vyložíme pečícím papírem, nebo vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto na připravený plech vylijeme. V předehřáté troubě pečeme 25-30 minut.

3) Připravíme si mezitím krém. Vanilkový pudink se smíchá se třemi lžícemi cukru. Na mírném plameni začněte zahřívat třešňovou šťávu. Do zahřáté šťávy vsypte pudinkový prášek s cukrem. Vařte 5 minut.

4) Nechte vychladnout a občas promíchejte.

5) Marmeládu si prohřejte a dostaňte ji do tekutého stavu. Potom smíchejte s pudinkovou směsí. Vše důkladně promíchejte.

6) Když je makový koláč upečený, nechte ho vychladnout a rozřízněte ho podélně. Na řez naneste marmeládu, vanilkovou směs. Přiklopte vrchní plát makového koláče.

Sdílejte tento báječný recept na makovník s marmeládou z hrnku i s vašimi přáteli! Určitě si na něm také pochutnají!