Dokonalá bábovka s rozinkami, je velmi měkoučká, jemná a vláčná. opravdu prvotřídní recept!

potřebujeme:
1/2 kg polohrubé mouky

125 g másla

100 g kr. cukru

42 g droždí

25 g rozinek

25 g mandlových lupínků nebo sezamu

2 ks žloutky

1 ks vejce na potírání

2,5 dcl mléka

1/2 lžičky soli

citrónová kůra z 1 citronu

Pokračování na další straně…

xx_xx

Postup:
Uděláme kvásek (droždí + mléko + trocha cukru).
Vypracujeme těsto, které necháme nakynout cca 1,5 hod. Vykynuté těsto položíme na pomoučený vál, rozdělíme na 9 stejných kousků. Uděláme „válečky“ a splétá vánočku. Já peču ze 4 pramenů, ale někdo dělá vánočku na patra, na spodek dává základ ze 4 pramenů, pak cop z 3 pramenů a na vrch ze dvou pramenů.

Pokračování na další straně…

xx_xx

Necháme na papíře na pečení ještě kynout cca 10 min, potřeme vajíčkem, ozdobíme mandlemi nebo sezamovými semínky a pokud děláte vyšší vánočku, zafixujte ji paprsky, aby lépe držela.

Pečeme ve vyhřáté troubě prvních 10 min na 210 stupňů se zapařením (1,5 dcl vody na spodek plechu), dalších 10 min na 190 stupňů a dopékáme na 170 stupňů cca 30-40 min. Na závěr posypeme práškovým cukrem.

Zdroj:http://dobrenoviny.sk