Tyto koblihy jsou jednoduše dokonalé – konečně takové, jaké jsem vždycky chtěla udělat. jemňoučké, lahodné a výborné i druhý den – pokud vám tedy zůstanou (u nás se to stalo jen jednou i to proto, že manžel na ně zapomněl). 

Pokračování na další straně…

xx_xx

potřebujeme:

1 kg prosáté polohrubé mouky,

1 kostka čerstvého droždí,

600 ml mléka,

250 ml smetany na šlehání (33%),

1 lžičku soli,

2 lžičky cukru,

4 žloutky (pokud jsou vajíčka větší, stačí 3),

0,5 dl rumu.

Na dochucení – povidla, moučkový cukr, jogurt, sněhová pěna ze zbylých bílků.

Pokračování na další straně…

xx_xx

postup:

Z 200 ml teplého mléka, droždí, cukru a trochy mouky připravíme kvásek a necháme ho narůst asi 10 min.

Ze zbylého množství mouky si můžeme odebrat 4 zarovnané lžíce mouky na posypání. Do zbytku mouky dáme sůl, cukr, promícháme, přidáme kvásek, žloutky, smetanu, rum a zbylé mléko.

Smícháme – těsto bude dost řídké, ale hnětením nabude jinou konzistenci.

Těsto bude po uhnětena řidší, ale netřeba se toho bát. Domíchat ho vařečkou.

Jemně těsto pomoučníme (moukou, kterou jsme si odebrali) – přikryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě nakynout min. 1 hod až 90 minut.

Těsto přendáme na pomoučený vál. Na pomoučeném vále těsto posypeme ještě trochu moukou a převrátíme.

Těsto rozdělíme na dvě poloviny, jemně poprášíme moukou i z druhé strany a vyválíme na tloušťku asi 0,5 cm.

Těsto je perfektní – nelepí se, vykrajujeme z něj kolečka (na vrchu můžeme prstem udělat jamku a později ji naplníme), nebo jiné tvary – ideální naolejovaným pohárem. Druhou várku můžete udělat jako kosočtverce se zářezem uprostřed – je to na vás.

Smažíme na oleji dozlatova.

Přejeme vám dobrou chuť! 🙂

Zdroj:Dobrenoviny.sk