Výborný zelný salát na zimu, netřeba ho sterilizovat.

potřebujeme:

3 kg hlávku zelí

1 kg mrkve

15 dg krys. cukru

500 ml octa

1 dl oleje

1 deko

dále:

vodu

postup:

Zelí a mrkev očistíme a nařízneme na nudličky (případně zelí a mrkev nastrouhejte). Uděláme si zálivku z cukru, octa a deka (to prosejte přes sítko, hořčičné semínko nedávejte), promíchejte a vlijte do směsi zeleniny. Dobře promícháme, ať se zelenina a nálev propojí a necháme 24 hodin stát. Potom už jen naložíme do lahví is vodou, uzavřeme a odložíme do chladu. Nemusíte sterilizovat. Zavařenina vydrží velmi dlouho, tedy za podmínky že ji dříve nesníte.

Já salát nesterilizují, odkládám do chladnější sklepa a vydrží než jiné zavařeniny. Pokud se bojíte, klidně můžete sterilizovat asi 15 minut, ale jak říkám, není to nutné.

Pokračování na další straně…

xx_xx

Kvašený zelný salát s mrkví

potřebujeme:

1 kg zelí
1 kg mrkev
1 PL kr. cukr
2 lžíce sůl
1 l voda

postup:

Zelí a mrkev nastrouháme na struhadle nebo ostrým nožem nakrájíme na tenké nudličky.

Ve velké misce promícháme a připravíme si velký pohár. Zelí s mrkví pořádně namačkáme do velkého poháru. Můžete si pomoci i paličkou z hmoždíře, abyste zelí s mrkví pořádně nacpali do poháru.

Vodu svaříme a necháme vychladnout. Do studené vody přidáme cukr a sůl a mícháním rozpustíme. Tuto vodu nalijeme do naplněného poháru. Nezavíráme pohár úplně, jen zlehka. Pohár položíme do misky, aby se nestalo, že vám voda přeteče.

Zelí kvasí cca 3-4 dny, při pokojové teplotě. Potom pohár přendáme do chladničky a podáváme.

Pokračování na další straně…

xx_xx

Tip od vás: Zelný salát podle mé mámy

K nedělnímu obědu, nebo jen tak – jako chuťovka s čerstvým pečivem. Tento šalátik se vyplatí mít vždy po ruce. Chutná skvěle a připravíte ho během chvilky. My ho nazýváme zázračný šalátik, vydrží totiž v perfektním stavu až měsíc a je výborný, pokud zvyknete mít po jídle zažívací potíže či pocit nafukování.

potřebujeme:

1 větší hlávku nové zelí

3 větší cibule

3 mrkve

2 pl soli

nálev:

1,8 l vody

100 ml octa

5-6 lžic cukru

½ lžičku pepře

1 a ½ lžičky celé kmínu

postup:

Mrkev nakrájíme tence a posypeme solí. Promícháme a necháme odležet, dokud zelí pustí šťávu.

Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme na plátky.

Mezitím si připravíme nálev. Vodu smícháme s octem, cukrem a přivedeme do varu. Pak přidáme kmín, pepř, necháme převařit a potom sundáme z plamene.

Když zelí pustí šťávu vymačkáme ji (zelí nemusíme nechat v soli dlouho, chceme, aby byla ještě křupavá) a zelí promícháme s mrkví a cibulkou. Zalijeme ještě horkým nálevem a necháme zcela vychladnout.

Salát navrstvíme do čistých zavařovacích sklenic a uzavřeme, skladujeme v chladničce 3 týdny až 1 měsíc.

Zdroj.Dobrenoviny.sk