Došly nám rohlíky, skoč si jich pár koupit do obchodu. Tuto větu zná mnoho z nás.

Co si, ale tyto rohlíky udělat doma?

ingredience

  • 1 kg – hladká mouka
  • 250 ml oleje
  • 600 ml mléka
  • 2 kostky droždí
  • 1 lžíce kr. cukru
  • 2 lžíce soli
  • sezam nebo kmín na posypání

Postup přípravy se dočtete na druhé stránce

xx_xx

V první řadě si zahřejeme 2 deci mléka a přidáme vrchovatou lžíci cukru, který necháme rozpustit.

Když se nám cukr rozpustí, přidáme 2 droždí a necháme něž vznikne kvásek.

Následně do větší mísy prosejeme mouku.

Přidáme olej a mléko – které nám zbylo, sůl a kvásek.

Následně tuto směs promícháme rukama, abychom z ní udělali těsto a necháme vykynout na teplém místě. Například na sluníčku venku nebo do trouby a zapneme ji na 30 stupňů.

Když těsto vykyne začneme z něj odtrhávat menší kousky, které zpracujeme na kuličky, jak to vidíme na obrázku. Mělo by vzniknout cca 35-40 kusů.

recept_na_domaci_rohliky

Každou kuličku rozválíme. Pak ji srolujeme do tvaru rohlíku, přesně jak to vidíte na obrázku níže.

recept_na_domaci_rohliky_2

Plech na pečení potřeme olejem a dáme na něj papír na pečení.

Pak i samotný papír, nahoru, kde budeme ukládat rohlíčky potřeme lehce olejem – stačí málo.

Potom je necháme ještě pár minut vykynout.

Rohlíčky ještě můžeme přetřít olejem nebo rozšlehaným vajíčkem.

Pak si je ještě můžeme, ale nemusíme dokořenit.

Troubu si předehřejeme na 220 stupňů a pečeme cca 10-12 minut.

Když rohlíčky vyndáme z trouby dáme na ně ještě na pár minut vlhkou utěrku, aby zůstaly vláčné i druhý den. Dobrou chuť.