Tento měkký a jemný koláč se skládá z lineckého těsta a lahodného džemu. Můžete použít jakýkoliv ovocný džem. Vrch můžete posypat například drobenkou se švestkami.
ingredience
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 200 g cukru
- 560 g hladké mouky
- 310 g másla
- 1 čl sody
- ½ čl octa
- špetka soli
- 15 g vanilkového cukru
- 400 g jablečného džemu
Pokračování na další straně
xx_xxpostup
- Všechny produkty by měly mít pokojovou teplotu a máslo by mělo být dostatečně měkké. Připravte si je alespoň hodinu před samotnou přípravou.
- Změklé máslo vyšleháme se solí, cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte vejce, žloutek a pokračujte v šlehání, dokud se nevytvoří nadýchaná směs.
- Přidejte jedlou sodu smíchanou s octem a promíchejte. Přidejte prosátou mouku, vypracujte si těsto, zakryjte ho potravinovou fólií a dejte na 1 hodinu do chladničky.
- Těsto rozdělte na 2 části. Každou část rozválejte na papíře na pečení do obdélníkového tvaru o tloušťce 8 – 10 mm. Přeložte je na plech, vložte do trouby vyhřáté na 240 stupňů a pečte 10-15 minut.
- Upečené těsto zbavte okrajů pomocí nože. Jednu vrstvu těsta potřete polovinou džemu a druhou položte na vrch. Potřete ji zbylým džemem a posypte nadrobený zbytky odříznutých okrajů.
- Dezert vložte na několik hodin do chladničky. Potom ho už jen stačí nařezat na jednotlivé kousky.
Najděte si čas a naplno si vychutnejte tento jednoduchý, ale zároveň lahodný dezert s jablečným džemem.
Zdroj:otozh.com.ua