Tento recept u nás doma milujeme. Perfektní domácí věnečky, jednoduché a výborné podle mojí tetičky z Vysočiny!
Co budeme potřebovat:
- 1/4 l vody
- 1/2 másla (případně Hera)
- špetka soli
- 12,5 dkg hladké mouky
- 4 celá vejce
Pudinkový krém:
- 0,5 l mléka
- 2 vanilkové nebo smetanové pudinky
- 6-8 lžic cukr krupice
- rum
- 1 kostku másla, případně mascaprone nebo tvaroh
postup přípravy najdete na druhé stránce…
xx_xx
postup:
Na mírném ohni, ve vodě, za stálého míchání rozpustíme máslo a přidáme špetku soli (nesmí se vařit). Po rozpuštění přidáme mouku (bude se zdát, že se těsto připaluje, ale je to v pořádku) a mícháme 4-5 minut na ohni.
Pak necháme vychladnout (občas promícháme) a vmícháme mixérem 4 celá vejce. Postupně, vždy když jedno vejce zapracujeme, přidáme další.
Sáčkem provádíme na plech kolečka a pečeme asi na 180-200 stupňů dozlatova. Jsou hotové, až když se jich dotknete a jsou tvrdé, těsto se nepropadá.
Ihned po vytažení z trouby rozkrojíme (pak by to nešlo) a necháme vychladnout. Po vychladnutí plníme krémem.
Uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout, poté, vmícháme ušlehané máslo nebo mascarpone, přidáme trochu rumu.
Bílý krém je ze smetanového pudinku a mascarpone.
Dobrou chuť!