Klobásový jed je toxická látka, kterou lze nalézt ve zpracovaném mase a konzervách. Jak se ukázalo, tento jed lze nalézt také v konzervách na ovoce a zeleninu.

Botulotoxin nebo botulismus je velmi nebezpečná látka, která může vést k vážné otravě těla nebo dokonce ke smrti. Botulismus, jak název napovídá, může nastat po konzumaci zatuchlého masa nebo uzenin. Otrava však může nastat i po konzumaci špatně připraveného domácího konzervovaného ovoce , zeleniny, ryb a hub .

Zbavit se botulotoxinu není snadné, protože bakterie, které jej produkují, produkují spory, které teplo nemůže dlouho zničit. Kromě toho se spóry vyskytují také v půdě a šíří se vodou a větrem. Jdou do jídla spolu s nedostatečně očištěnou zeleninou, ovocem a masem.

Podle odborníků by se konzervy měly vařit nejméně třikrát, aby se zabránilo botulismu. První a druhý den by měly být vařeny hodinu a třetí – půl hodiny.

Pokračování na další straně

xx_xx

Délka tohoto procesu souvisí s životním cyklem bakterií. Kromě toho by konzervy a konzervy měly být uchovávány při nízké teplotě. Chcete-li dále snížit riziko otravy, můžete konzervované výrobky navíc vařit po dobu 10 minut nebo je 30 minut zahřívat na 80 stupňů Celsia.

Typickými příznaky závažného botulismu jsou svalové poruchy , které mohou dokonce vést k paralýze a například k zastavení dýchání. První příznaky otravy se obvykle dostaví několik hodin po požití otráveného jídla, někdy však i po několika dnech.

Záleží na tom, kolik toxinu potravina obsahuje. Otrava také způsobuje nevolnost, gastrointestinální potíže, poruchy zraku, řeči a polykání a nevolnost.

Pokud si všimnete těchto příznaků, měli byste co nejdříve navštívit lékaře, který provede vhodné testy. Pokud je zjištěn botulismus, je infikované osobě podán univerzální botulotoxin.

Zdroj:o2pl