Nebalené pečivo nepředstavuje, v případě rozšiřujícího se koronaviru, hrozbu pro spotřebitele.

A proto není potřeba ho balit. Shodli se na tom odborníci ze Státní veterinární a potravinové správy SR (ŠVPS) a pekaři sdružení v Slovenské svazu pekařů, cukrářů a těstovinářů (SZPCC) po čtvrtečním zasedání krizového štábu. „Neexistují důkazy o tom, že by potraviny byly zdrojem či cestou přenosu koronaviru. Samozřejmě, je potřeba při manipulaci s nebalenými potravinami dodržovat doporučené hygienická opatření, „tvrdí zástupci obou institucí. Na oficiální stránce ŠVPS SR jsou k dispozici doporučení k zabránění šíření nového koronaviru při prodeji potravin.

Pokračování na další straně…

xx_xx

V posledních dnech se podle pekaře začaly šířit informace o potřebě balení chleba a pečiva z důvodu možné nákazy tímto onemocněním. Ve čtvrtek se potravináři shodli, že prodej nebalených potravin je i nadále možný, ale s předepsanými hygienickými opatřeními. Zákazníci tak musí mít k dispozici pomůcky jako kleště, jednorázové rukavice či sáčky.

Výrobci zároveň upozorňují, že výběr balených produktů by lidi před nákazou neochránil. Je totiž známo, že virus přežije i na obalech. Proto je velmi důležité mýt si ruce, dezinfikovat obaly, ale zejména se chránit ochrannými pomůckami. Pekaři proto neustále apelují na lidi, aby se chovali zodpovědně a vstupovali do prodejen výlučně s ochranou úst a nosu (rouška, šátek, šál), ideálně is ochranou rukou v podobě rukavic.

„Všichni bychom se měli vyhnout vybírání pečiva a chleba holýma rukama a přistupovat k nim s ochranou na obličeji, “ vyzvala předsedkyně Slovenského svazu pekařů, cukrářů a těstovinářů Tatiana Lopuchová. Zároveň oslovila všech spoluobčany, aby se při nakupování chovali zodpovědně a ohleduplně nejen kvůli nebaleného pečivu, ale i ostatnímu zboží, zákazníkům i obslužnému personálu v prodejnách. Nakonec dodala, že pokud si chce být spotřebitel jistý, že se na pečivu či chlebu nenachází žádný virus, stačí když si ho dá přibližně na 2 minuty zahřát v troubě na 70 stupňů. „Pečivo by tak mělo zůstat bez povrchové kontaminace a přitom je ještě i voňavé a křupavé,“ dodala Tatiana Lopuchová.

Pokračování na další straně…

xx_xx

Žádost o balení výrobků přišla pekařem ze strany obchodníků. V rámci jednání pracovních skupin potravinářských výrobních svazů a obchodu však zjistili, že tento model by byl zároveň velmi těžko zvládnutelný. Pekárny po celém Slovensku totiž denně vyprodukují přibližně 2 miliony rohlíků, přičemž jejich balení by bylo z hlediska zabezpečení lidských kapacit, logistiky práce a získání obalového materiálu náročné a finančně nákladné.

Podle svazu pekařů k tomu nemají výrobci ani přizpůsobené výrobní linky a technologie, balit by se muselo ručně. „Kapacita dodávek čerstvého pečiva by tímto krokem mohla dramaticky klesnout. Podle informací od našich členů v průměru kolem 50 procent. Čili naše tvrzení z posledních dnů, že víme plynule zásobovat obyvatelstvo základními pekařskými produkty, jako jsou chléb a pečivo, by už nebylo pravdou.

Zdroj:Cas.sk