Úžasné jahodové pokušení – domácí luxusní dezert z mléčného krému, jahod a želatiny. Tento zákusek u nás miluje absolutně každý a vždy když jsou doma jahody, musíme ho mít!
potřebujeme:
4 vejce
6 lžic kr. cukru
½ lžičky prášku do pečiva
1 a 1/2 lžíce kakaa
3 lžíce hladké mouky
špetku soli
Na mléčný krém:
750 ml mléka
4 lžíce vanilkového cukru
3 lžíce hl. mouky
3 lžíce bramborového škrobu
¾ šálku kr. cukru
2 žloutky
250 g másla pokojové teploty
800 g jahod
2 bal. želatiny + vodu na přírpavu
Pokračování na další straně…
xx_xxpostup:
Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a vmícháme i všechny suché přísady. Nakonec opatrně vmícháme sníh do žloutkové hmoty.
Připravíme si plech na pečení (25 × 35 cm), který vyložíme pečícím papírem a navrstvíme na něj těsto. Troubu zahřejeme na 180 stupňů a pečeme při teplotě 180 minut 25 minut. Těsto můžeme otestovat pomocí párátka. Když je upečené, necháme dobře vychladnout.
Na krém si smícháme 2,5 sklenice mléka s cukrem a vanilkovým cukrem, přendáme na plamen a zahříváme. V zbylém mléce rozmícháme žloutky s moukou a škrobem. Když mléko sevře, sejmeme ho z plamene a vmícháme do něj žloutkovou směs. Opět přendáme na slabý plamen a za stálého míchání uvaříme hustý krém.
Krém necháme vychladnout a následně do něj po lžičkách vmícháme našlehané máslo.
Želatinu necháme nabobtnat v pár lžících studené vody. Potom rozpustíme asi v 800 ml horké vody. Na těsto navrstvíme nejprve krém, uložíme kousky jahod a nakonec přelijeme želatinou. Necháme ztuhnout a můžeme podávat.
Přejeme vám dobrou chuť! 🙂
Zdroj:smaker.pl