V dnešní době jsme většinou  zaneprázdněni , plníme seznamy  věcí , které musíme dělat . Takže když máme oběd nebo večeři  a  času tak málo tak nemáme čas si  připravit něco zdravé a výživné . Tak saháme po instantní polévka. 

Instantní polévky jsou levné a tak rychle dostupné. Nový výzkum z Baylor University na Harvardu říká, že to špatně opravdu je. Průmyslově vyráběné nudle zvyšují riziko metabolických poruch spojených s onemocněním srdce a mozkové mrtvice.

Obsahují totiž terciární butylhydrochinon (TBHQ) , které jsou vedlejším produktem petrolejářského průmyslu. Jde o často přídavnou látka do potravin, která je umožňuje produkovat za velmi nízké náklady.

Co se děje v žaludku po snědení instantních polévek

Odborník na gastrointestinální zdraví uskutečnil video-experiment, kterým pozoroval vnitřek žaludku. Kamera snímala procesy, které se děly po dvou hodinách trávení polévky s nudlemi a výsledky byly alarmující.

V poslední studii vědci z Journal of Nutrition zjistili, že ženy z Jižní Koreji, které konzumují tyto polévky, byly více náchylné k tomu, že se u nich projeví „metabolický syndrom“.

Navíc dochází k tomu bez ohledu na to, co ještě kromě polévek jedli, nebo kolik pohybu denně vykonávali.

Lidé s tímto tzv. metabolickým syndromem mohou mít následující projevy:

  • vysoký krevní tlak
  • vysokou hladinu cukru v krvi
  • zvýšené riziko srdečních onemocnění, mrtvice a cukrovky

Nudle byly původně připravovány vařením a následným krátkým smažením při vysokých teplotách, což je stále hlavní metodou přípravy v asijských zemích.

Naopak, v západních zemích jsou více oblíbené nudle připravované sušením.

Co obsahuje většina instantních polévek?

Hlavní složení nudlí je pšeničná mouka, palmový olej a sůl.

Složení přídavného aromatického prášku je sůl, glutaman sodný, koření a cukr. Typický pohár instantní polévky obsahuje až 2700mg sodíku.

Přestože instantní nudlové polévky jsou pohodlné a rychlé na přípravu a pro někoho i chutné jídlo, víme, že zvyšují riziko poruch metabolického systému .

Vysokým obsahem sodíku, nezdravými nasycenými tuky a glykemickou zátěží poukazuje na výše zmíněné rizika spoluautor studie Hyun Shin , doktorand na Harvardu, oboru Veřejného zdraví v Bostonu.

Co zjistili studie ohledně konzumace instantních polévek

Shin a jeho kolegové z Baylor University z Harvardu analyzovali zdraví a stravu téměř 11.000 dospělých v Jižní Koreji ve věku mezi 19 až 64.

Účastníci hlásili co jedli a výzkumníci podle toho roztrieďovali každého účastníka.

Soustředili se také na tradiční zdravé potraviny, ale i na fast-foody, taktéž se zaměřovali na to, kolikrát týdně jedli instantní polévky.

Studie se zaměřila na jednotlivce v Jižní Koreji, protože právě tato země má nejvyšší počet konzumentů instantních nudlových polévek na světě. Dalším důvodem ke studiu byl fakt, že v posledních letech právě v této zemi vzrostly zdravotní problémy, včetně srdečních onemocnění či obezity .

Výsledky jsou velmi důležité i pro spotřebitele evropského a amerického trhu, protože v celosvětovém měřítku jde o významné trhy v prodeji a konzumaci instantních nudlových polévek.

Jen v USA se prodalo až 4.300 miliardy kusů v roce 2013 (následují hned za Čínou, Indonésií, Japonskem, Vietnamem, Indií a Jižní Koreou na prvním místě).

Ženy, které jedli instantní nudle dvakrát týdně nebo více, měli vyšší riziko vzniku metabolického syndromu než ty, které jedli nudle méně nebo vůbec ne, bez ohledu na to, zda jejich strava spadala do kategorie tradičních jídel nebo fast-foodů.

Vědci zjistili souvislost i mezi mladými ženami, které byly štíhlejší a měli více fyzické aktivity.

Co se týče mužů, Shin a jeho kolegové odhadovali, že biologické rozdíly mezi pohlavími (jako jsou pohlavní hormony a metabolismus) považují za nedostatečně zjevnou spojitost mezi muži, kteří konzumovali instantní nudle a vznikem metabolického syndromu.

Jak jsme již zmínili, studie byla provedena v Jižní Koreji, což je oblast s největší skupinu spotřebitelů instantních polévek na světě, kde lidé spotřebovali až neuvěřitelných 3,4 miliard balíčků nudlí za rok 2010.

Výsledky se týkají lidí iv Severní Americe, tvrdí Lisa Young, profesor na Univerzitě v New Yorku.

Ve Spojených státech by se nemělo jíst tolik instantních nudlových polévek. Jsou však kupované tam, kde se prodávají a problém je, že jsou prodávány téměř všude, řekl Young.

Pokračování na další straně

xx_xx

Takže co je tak špatné na těchto nudlích?

“ Instantní nudle mají vysoký obsah tuku, vysoký obsah soli, vysoký obsah kalorií a navíc jsou jednou ze zpracovaných potravin – všechny tyto faktory přispívají ke zdravotním problémům ,“ řekl Young.

To neznamená, že každý člověk bude reagovat stejným způsobem, ale třeba mít na paměti všechny škodlivé následky.

V červnu 2012, Korea Food and Drug Administration (KFDA) našli benzopyren (látka způsobující rakovinu) v šesti značkách nudlových polévek z firmy Nong Shim Company.

Ačkoliv společnost KFDA se vyjádřila, že hodnoty byly nepatrné, firma Nong Shim identifikovala konkrétní šarže nudlí s nalezenými škodlivými látkami a podala odvolání do října roku 2012.

Tyto polévky obsahují také TBHQ (terciární-butylhydrochinon), který může mít dlouhodobé účinky na zdraví, jakož i na oslabení orgánů . Přispívá také k vzniku rakoviny a nádorů .

závěr

Zpracované potraviny zpravidla obsahují vysoké množství cukru a soli, a to především proto, že jsou připraveny tak, aby měly dlouhou životnost.

Důležité však je, jak uvedl Young, že trocha vynaložené námahy by mohlo pomoci lidem zcela vyhnout se zpracovaným instantním nudlím.

Můžete si snadno a jednoduše připravit těstoviny, rýži nebo zeleninu sami doma. Stačí jen trochou plánování.

Zdroj:lifebuzz.com