Výborný koláč, který můžete kromě jablek plnit například tvarohem, pudinkem, nebo jinou náplní podle vaší chuti. Jeho tajemství je ukryto ve vláčný cestě, které se doslova rozpadá na jazyku. Já ho mám z kuchařské sbírky mé babičky, recept pochází ještě z první republiky

Pokračování na další straně…

xx_xx

potřebujeme:
1 ks vejce

8 lžic vlažného mléka

250 g másla (pokud nemáte, dejte heru)

1 bal. prášku do pečiva

1/2 kostky droždí

500 g polohrubé mouky

citronovou kůru

Šťávu z 1/2 citrony

špetku soli

1 lžíci cukru

náplň:

5-6 menších jablek

1-2 hrsti mletých ořechů

1 lžičku mleté ​​skořice

Cukr podle toho, jaké sladké máme jablka

Na potření:

máslo

Na posypání:

moučkový cukr

Pokračování na další straně…

xx_xx

postup:
Ze surovin na těsto rukama rychle vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladničce odpočívat 30 minut.

Potom ho rozdělíme na dvě části a rozválíme dva stejně velké pláty na velikost plechu.

První plát uložíme na tukem vymazaný plech a na těsto navrstvíme náplň. Jablka smíšené s ořechy, skořicí, rozinkami a cukrem

Překryjeme druhým plátem a dobře z boků zatlačíme (aby se náplň neroztekla), svrchu propícháme vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů, dokud povrch koláčku není zlatavý. Ještě horké potřeme máslem a pocukrujeme práškovým cukrem.

🙂

Přejeme vám dobrou chuť! 

Zdroj:minibazar.sk