Výborný koláč, který můžete kromě jablek plnit například tvarohem, pudinkem, nebo jinou náplní podle vaší chuti. Jeho tajemství je ukryto ve vláčný cestě, které se doslova rozpadá na jazyku. Já ho mám z kuchařské sbírky mé babičky, recept pochází ještě z první republiky
Pokračování na další straně…
xx_xxpotřebujeme:
1 ks vejce
8 lžic vlažného mléka
250 g másla (pokud nemáte, dejte heru)
1 bal. prášku do pečiva
1/2 kostky droždí
500 g polohrubé mouky
citronovou kůru
Šťávu z 1/2 citrony
špetku soli
1 lžíci cukru
náplň:
5-6 menších jablek
1-2 hrsti mletých ořechů
1 lžičku mleté skořice
Cukr podle toho, jaké sladké máme jablka
Na potření:
máslo
Na posypání:
moučkový cukr
Pokračování na další straně…
xx_xxpostup:
Ze surovin na těsto rukama rychle vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladničce odpočívat 30 minut.
Potom ho rozdělíme na dvě části a rozválíme dva stejně velké pláty na velikost plechu.
První plát uložíme na tukem vymazaný plech a na těsto navrstvíme náplň. Jablka smíšené s ořechy, skořicí, rozinkami a cukrem
Překryjeme druhým plátem a dobře z boků zatlačíme (aby se náplň neroztekla), svrchu propícháme vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů, dokud povrch koláčku není zlatavý. Ještě horké potřeme máslem a pocukrujeme práškovým cukrem.
Přejeme vám dobrou chuť!
Zdroj:minibazar.sk