Sezóna zavařování je v plném proudu, ať už s domácí zeleninou ze zahrady nebo se zeleninou z trhu nebo ze supermarketu.

Vynikající mrkvovo-zelný salát, který můžete podávat k hlavnímu jídlu jako přílohu nebo si dát rychlou večeři bez zdlouhavého vaření.

Na základ potřebujeme:

  • 1 hlávku zelí
  • 3 větší mrkve
  • 2 větší bílé cibule
  • 2 lžičky soli (případně více, podle chuti).

Na nálev budeme potřebovat:

  • 1,5 l vody
  • 100 ml octa
  • 6 lžic kr. cukru
  • 1 lžičku soli
  • 1/2 lžičky černého mletého pepře
  • 1,5 lžičky kmínu (nejlépe drcené)
  • 6 (i více) bobkových lístků

Postup přípravy najdete na druhé stránce…

xx_xx

postup:

  1. Zelí a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle a ve velké misce důkladně promícháme. Přidáme cibuli, kterou jsme nakrájeli na tenké půlměsíčky, promícháme a vrch posypeme solí. Necháme stát minimálně 2 hodiny a celou masu ještě jednou promícháme.
  2. Připravíme si nálev. Nálev si můžete připravit podle své chuti. Můžete přidat více octa, pokud máte rádi kyselejší nebo více cukru, pokud máte rádi sladší zelí. Je to na vás. Vodu svaříme, přidáme ocet, cukr a sůl. Když voda vře, cukr a sůl se rozpustila, přidáme kmín, pepř, bobkový list a vaříme cca 2 minuty. Hrnec odstavíme a nálev necháme mírně vychladnout.
  3. Když zelná hmota odstála, přendáme ji do hrnce bez vody, kterou pustila – pořádně vyždímáme v rukách. Zalijeme ji mírně teplým nálevem a takto připravenou zeleninu s nálevem necháme stát i celou noc nebo i celý den.
  4. Po odstátí, můžeme plnit do sklenic a nezapomeňte do každé sklenice vložit i samotný bobkový list z nálevu, dodá super chuť.
  5. Takto připravený salát vydrží v ledničce i jeden měsíc. Podáváme, jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo jako samotnou chuťovku.