Brambory patří v České republice mezi oblíbenou přílohu, která se hodí k různým pokrmům z masa i zeleniny.
Můžete si z nich udělat i samostatná jídla. Bramborové chipsy máme rádi všichni, i když jsou ve větším množství nezdravé. Co si ale doma připravit domácí chipsy? Rozhodně se hodí na všechny příležitosti.
Na jejich přípravu potřebujeme:
- 2 kg podlouhlých brambor zhruba stejně velkých (lepší je menší průměr)
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
- 1/2 až 1 lžičku drcených chilli papriček (není nutné)
- 4 šalotky nebo cibule
- 8 větviček čerstvého tymiánu
- Na ozdobení můžeme použít kousky kozího sýra nebo opečené slaniny
Postup přípravy – strana 2
xx_xx
Postup přípravy – strana 2
- Troubu předehřejeme na 200 ° C.
- V malé misce smícháme rozpuštěné máslo s olivovým olejem.
- Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky nožem nebo kráječem na zeleninu.
- Vybereme vhodnou nádobu na pečení.
- Na toto množství je vhodná kulatá zapékací miska o průměru nejméně 23 cm, nebo jakýkoliv pekáček o objemu zhruba 1,5 až 2 litru.
- Do předem připravené nádoby dáme asi lžíci másla, olivového oleje a potřeme jimi celé dno. Pak na dno nasypeme trochu soli, a pokud chceme, i drcené chilli papričky, aby byly brambory osolené a kořeněné i zespodu. Plátky brambor klademe svisle vedle sebe do nádoby.
- Cibuli nakrájíme na tenké plátky a ty pak vsuneme mezi plátky brambor, rozmístíme je rovnoměrně po celém pekáči. Zbylou směsí oleje másla brambory potřeme. Pak je osolíme případně ještě opepříme. Dáme do trouby péct asi na hodinu a čtvrt. Pak přidáme navrch větvičky tymiánu. Pečeme, dokud nejsou lupínky na povrchu křupavé, zhruba 35 minut. Pokud se nám zdá, že brambory hnědnou příliš rychle, přikryjeme je alobalem, díky čemuž snížíme teplotu.
- Na hotové lupínky přidáme sýr, nebo slaninu a můžeme podávat.