Chléb podle tohoto receptu je neuvěřitelné nadýchaný, lehký a jemný. Navíc je rychle hotový! Při krájení se nerozpadá, kůrka není suchá a střídka je jednoduše fantastická, jako vatičky. Těsto je připraveno z běžně dostupných surovin, nepotřebujete vejce, ani mléčné výrobky. Lze ho i zmrazit.

potřebujeme:

350 g hladké mouky

5 g sušeného droždí

1 lžičku cukru

1 ČL soli

210 ml teplé vody

30 g rostlinného oleje

Pokračování na další straně…

xx_xx

postup:

Do větší mísy si prosejeme hladkou mouku, přidáme lžičku soli a cukru. Nasypeme suché droždí a všechny ingredience promícháme. Potom vlijeme teplou vodu (38 a 40 stupňů celsia), rostlinný olej a mícháme těsto asi 5 – 7 minut. Na začátku bude trochu lepkavé, tak si namastíme ruce troškou oleje a vyformujeme nelepivou kouli. Vložíme do mísy, přikryjeme čistou bavlněnou utěrkou a necháme kynout 30 minut. Pak trochu posypeme hladkou moukou, přendáme na pracovní desku a roztáhneme na placku. Tu následně srolujeme jako palačinku a pak ještě srolujeme do šneka.

Nyní znovu roztáhneme do placky, tentokrát stočíme do hrubší palačinky a vytvarujeme bochník. Pekáč si vysypeme moukou a přeložíme do něj bochánek, který necháme přikrytý odpočívat ještě dalších 20 minut . Potom ho potřeme mlékem, nebo vodou, posypeme prosátou moukou a navrchu ozdobíme mělkými řezy.

Dáme péct do rozehřáté trouby a pečeme asi 30-35 minut při 180 – 190 stupních . Chlebíček by měl být navrchu zlatohnědý. Necháme vychladnout a můžeme krájet.

Přejeme dobrou chuť! 🙂

Zdroj:Dobrenoviny.sk