Vynikající makový závin je rychlý, nesmírně chutný a co je úplně nejlepší – nekyne. S těstem pracujete hned.

Pokračování na další straně…

xx_xx

potřebujeme:

1 kg polohrubé mouky

3-4 pl krystalového cukru

1 čl soli

1 prášek do pečiva

2 celá vejce

300 ml oleje

500 ml mléka (může být i více)

kvásek:

1 kostka kvasnic

1/2 čl práškového cukru

100 ml teplého mléka

Náplň:

(Maková – mletý mák + moučkový cukr + skořice + teplé mléko + povidla)

xx_xx

postup:

Nakolik těsto nemusíme nechat kynout, připravíme si nejdříve kvásek a nádivku. Do 100 ml teplého mléka dáme 1/2 čl práškového cukru rozlámeme kostku kvasnic, přikryjeme a necháme na teplém místě nakynout.

Na náplň smícháme mák s práškovým cukrem a skořicí, zalijeme horkým mlékem. Nakonec přimícháme a povidla. Na 200 g mletého máku dávám 50 ml mléka, 150 g práškového cukru, 1 bal. skořicového cukru a 2 lžíce povidel.

Smícháme suché ingredience (mouka, cukr, sůl, prášek do pečiva) přidáme kvásek s mlékem a následně přidáme 2 vejce a postupně přidáváme olej a 500 ml teplého mléka. Šlehačem vypracujeme těsto. Rozdělíme cca na 4 části, každou rozválíme, naplníme nádivkou, srolujeme a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Koláče natřeme olejem, propícháme vidličkou a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme v horkovzdušné troubě při 180 ° C dozlatova. Po vyjmutí z trouby potřeme olejem.

Přejeme vám dobou chuť! 🙂

Zdroj: