Upečené linecké je vynikající i bez marmelády, opravdu vynikající a fantasticky křehoulinké. Určitě doporučuji, u nás pečeme vždy linecké jen z něj. Rozdíl oproti klasice spočívá ve škrobu a citrónové šťávě.
Pokračování na další straně…
xx_xxpotřebujeme:
300 g hladké mouky
280 g tuku (někdo dává Heru, já používám klasické máslo)
180 g cukru práškového
200 g solamylu
2 žloutky
1 prášek do pečiva
šťáva z půlky většího citrónu
Citronová kůra (trocha)
Pokračování na další straně…
xx_xxpostup:
Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva, cukrem, solamylem a uděláme důlek. Do jamky dáme žloutky, citrónovou šťávu, mírně promícháme na kašičku (aby to potom zbytečně nepřetékalo), přidáme nastrouhaný tuk a rychle vypracujeme hladké těsto. Necháme ho chvíli v chladu odležet. Alespoň na hodinku, ideálně však na noc.
Odpočinuté těsto rozválíme na placku, ne méně než 3 mm tlustou – pečivo je pak hodně křehké a při mazání se láme – a formičkami vykrajujeme oblíbené tvary.
Pečeme v předem vyhřáté troubě do zrůžovění (každý podle své trouby). Já peču na 180 ° C asi 10-12 min.
Lepíme pomocí oblíbené marmelády nebo krému.
Zdroj:http://dobrenoviny.sk