Upečené linecké je vynikající i bez marmelády, opravdu vynikající a fantasticky křehoulinké. Určitě doporučuji, u nás pečeme vždy linecké jen z něj. Rozdíl oproti klasice spočívá ve škrobu a citrónové šťávě.

Pokračování na další straně…

xx_xx

potřebujeme:

300 g hladké mouky

280 g tuku (někdo dává Heru, já používám klasické máslo)

180 g cukru práškového

200 g solamylu

2 žloutky

1 prášek do pečiva

šťáva z půlky většího citrónu

Citronová kůra (trocha)

Pokračování na další straně…

xx_xx

postup:

Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva, cukrem, solamylem a uděláme důlek. Do jamky dáme žloutky, citrónovou šťávu, mírně promícháme na kašičku (aby to potom zbytečně nepřetékalo), přidáme nastrouhaný tuk a rychle vypracujeme hladké těsto. Necháme ho chvíli v chladu odležet. Alespoň na hodinku, ideálně však na noc.

Odpočinuté těsto rozválíme na placku, ne méně než 3 mm tlustou – pečivo je pak hodně křehké a při mazání se láme – a formičkami vykrajujeme oblíbené tvary.
Pečeme v předem vyhřáté troubě do zrůžovění (každý podle své trouby). Já peču na 180 ° C asi 10-12 min.

Lepíme pomocí oblíbené marmelády nebo krému.

Zdroj:http://dobrenoviny.sk