Vynikající recept na závin, který připravíte bez kynutí. A co je nejlepší, z jednoho těsta připravíte kromě závinu například i plněné rohlíky nebo koláče.

potřebujeme:

1 kg hladké mouky
6 dl mléka
4 lžičky cukru
2 lžičky soli
2 kostky droždí
125 g tuku na pečení

náplň:

maková

100 g práškového cukru
1 – 1,5 dl mléka
250 – 300 g mletého máku
hrst rozinek
lžička skořice

ořechová

100 g práškového cukru
1 – 1,5 dl mléka
250 – 300 g mletých ořechů

Pokračování na další straně…

xx_xx

postup

Ze všech přísad vypracujeme těsto (kvásek neděláme, droždí nadrobno rozdrobíme a rozmícháme v mléce) a dobře vypracujeme. Těsto nenecháváme kynout, ale ho ihned zpracováváme.

Náplň: Mak nebo ořechy spaříme vařícím mlékem a krátce za stálého míchání povaříme (asi 2 minuty). Vmícháme cukr. Těsto vyválíme, naplníme a děláme záviny nebo vyválíme, nařízneme na čtverce, naplníme a stočíme do rohlíčků.

Uložíme na plech, potřeme vajíčkem a upečeme. Upečené posypeme práškovým cukrem.

Přejeme vám dobrou chuť! 🙂

Zdroj:dobrenoviny.sk