Fantastické těsto na závin s bílým jogurtem , které je nesmírně vláčné a chutné. Tyto mini záviny na jeden ham jsou hitem každé oslavy. Zkuste je například i s tvarohovou nebo ořechovou náplní.

potřebujeme:

1 kg mouka hladká

200 g cukr krystalový

2 dl olej

1 dl jogurt bílý

2 ks bílky

cca 4,5 dl vlažné mléko

Kůra z 1 citronu

42 g čerstvé droždí

1,5 KL sůl

náplň:

500 g mák (mletý)

200-300 g (hnědý) cukr

1 balení vanilkového cukru

300 ml vody

Strouhaná kůra z citrónu

Pokračování na další straně

xx_xx

postup:

Kvasnice jsme si dali nabobtnat v 3 dl mléka + 1 kl cukr. V samostatné misce smícháme mouku, cukr a sůl. Pak přidáme jiné než strouhané kůru z citronu a dobře v mouce promícháme. Následně přidáme olej, bílky, jogurt a nabobtnalé kvasnice. Zbývajících cca 1,5 dl mléka přidáváme postupně při vypracování těsta. Těsto pořádně prohněteme. Vypracujeme měkké těsto, které pomocí mouky prohněteme do bochníku. Vrch poprášíme moukou a necháme 1 hodinu na teplejším místě nakynout. Zatímco těsto kyne si připravíme nádivku.

Makovou náplň můžete připravit podle toho, jak ji máte rádi, já dělám takto: Z obou druhů cukru a vody si uvaříme cukrový sirup a přidáme do něj i citronovou kůru. Přimícháme mletý mák a necháme vychladnout.

Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a překrojíme na 2 části. Těsto nejprve rozťapkáme rukama a následně ho vyválíme do tvaru obdélníku tloušťky cca 6 mm. Natřeme ho polovinou nádivky a těsto svineme do „plochého“ závinu. To proto, aby závin nepraskl.

Ostrým nožem závin pokrájíme na 5 cm široké kousky / koláče – mini záviny. Koláče poklademe na plech s papírem trochu dále od sebe a natřeme žloutkem, které jsme smíchali s par kapkami vody. Nenecháme podkynout, ale hned dáme péct do trouby, kterou jsme si už dopředu rozehřáli na 190 ° C na cca 25 minut.

Přejeme vám dobrou chuť! 🙂

Zdroj.Dobrenoviny.sk