Potřebujeme (na 30 – 35 kusů):
Všechny přísady cesta musí mít pokojovou teplotu!
Na těsto:
1 malé vajíčko
70 g zakysané smetany / přírodního jogurtu
70 g kr. cukru (nebo podle chuti)
100 g másla
45 ml slunečnicového oleje
40 g kukuřičného škrobu (díky tomu jsou sušenky jemné a zůstanou křehké; pokud nemáte, nahraďte stejným množstvím mouky);
asi 280 g hladké mouky
1 čajová lžička prášku do pečiva
špetka soli
1 bal. van. cukru
Pokračování na další straně…
xx_xxnáplň:
2-3 jablka (400 – 500 g)
70 g vlašských ořechů – mletých nebo nadrobno nasekaných
2 lžíce cukru (nebo dle potřeby)
1 čajová lžička mleté skořice (volitelné)
dále:
Práškový cukr – na posypání
postup:
Připravte těsto:
Do hluboké misky vložte měkké máslo, olej, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, vajíčko a kysanou smetanu / jogurt. Vyšlehejte do hladka.
Postupně přidejte (ve 2 krocích) prosátou mouku s práškem do pečiva a kukuřičným škrobem. Zamíchejte těsto vařečkou nebo šlehačem (použijte nástavce na těsto).
Vyformujte těsto do koule. Musí být měkké, homogenní a nelepivé.
Zabalte do potravinové fólie a dejte vychladit na 30-60 minut.
Připravte náplň:
Nastrouhaná jablka s cukrem na pánvi necháme několik minut dusit, dokud se neodpaří tekutina. Přidejte nasekané vlašské ořechy a mletou skořici. Vařte ještě 1 minutu.
Potom nechte vychladnout.
Výsledné koláčky:
Těsto rozválíme na tloušťku 5 mm a vykrajujeme kolečka o průměru 6 cm. Do středu dejte lžičku náplně a okraje zahněte přes náplň. Na plechu vystlaném pečícím papírem pečeme 10-15 minut při teplotě 170 stupňů.
Nechte úplně vychladnout, pak posypte práškovým cukrem a podávejte.
Pokračování na další straně…
xx_xxZdroj:http://dobrenoviny.sk