Potřebujeme (na 30 – 35 kusů):

Všechny přísady cesta musí mít pokojovou teplotu!

Na těsto:

1 malé vajíčko

70 g zakysané smetany / přírodního jogurtu

70 g kr. cukru (nebo podle chuti)

100 g másla

45 ml slunečnicového oleje

40 g kukuřičného škrobu (díky tomu jsou sušenky jemné a zůstanou křehké; pokud nemáte, nahraďte stejným množstvím mouky);

asi 280 g hladké mouky

1 čajová lžička prášku do pečiva

špetka soli

1 bal. van. cukru

Pokračování na další straně…

xx_xx

náplň: 

2-3 jablka (400 – 500 g)

70 g vlašských ořechů – mletých nebo nadrobno nasekaných

2 lžíce cukru (nebo dle potřeby)

1 čajová lžička mleté ​​skořice (volitelné)

dále:

Práškový cukr – na posypání

postup:

Připravte těsto:

Do hluboké misky vložte měkké máslo, olej, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, vajíčko a kysanou smetanu / jogurt. Vyšlehejte do hladka.

Postupně přidejte (ve 2 krocích) prosátou mouku s práškem do pečiva a kukuřičným škrobem. Zamíchejte těsto vařečkou nebo šlehačem (použijte nástavce na těsto).

Vyformujte těsto do koule. Musí být měkké, homogenní a nelepivé.

Zabalte do potravinové fólie a dejte vychladit na 30-60 minut.

Připravte náplň: 

Nastrouhaná jablka s cukrem na pánvi necháme několik minut dusit, dokud se neodpaří tekutina. Přidejte nasekané vlašské ořechy a mletou skořici. Vařte ještě 1 minutu.

Potom nechte vychladnout.

Výsledné koláčky:

Těsto rozválíme na tloušťku 5 mm a vykrajujeme kolečka o průměru 6 cm. Do středu dejte lžičku náplně a okraje zahněte přes náplň. Na plechu vystlaném pečícím papírem pečeme 10-15 minut při teplotě 170 stupňů.

Nechte úplně vychladnout, pak posypte práškovým cukrem a podávejte.

Pokračování na další straně…

xx_xx

Zdroj:http://dobrenoviny.sk