Není nic lepšího, než si dát po dobrém jídle ke kávičce ještě skvělý dezert. A tento jablečník si určitě zamilujete. Lahodný, šťavnatý a jednoduchý na přípravu.

potřebujeme:

Dortovou formu o průměru 20 cm

1 šálek (160 g) krupice

1 šálek (130 g) hladké mouky

1 šálek (180 g) krystalového cukru

1 a půl lžičky prášku do pečiva

5 jablek

30 g másla

1 šálek (200 ml) mléka

2-3 lžíce citronové šťávy

moučkový cukr na dekoraci

Pokračování na další straně…

xx_xx

postup:

Jablka si omyjeme a i se slupkou nastrouháme na hrubém struhadle. Polijeme jejich citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Všechny suché suroviny dáme do mísy a dobře promícháme. Dortovou formu si potřeme olejem a vyložíme pečícím papírem, který se díky oleji dobře přilepí na stěny formy.

Připravenou suchou směs si rozdělíme do 4 stejných sklenic (jeden díl má přibližně 120 g). Jablka si rozdělíme na tři stejné části. Jeden pohár suché směsi vysypeme na dno formy a na to rovnoměrně navrstvíme jeden díl nastrouhaných jablek. Toto vrstvení opakujeme, dokud vrstvu jablek nezasypeme posledním sklenicí suché směsi.

V malém hrnci dáme sevřít mléko a rozpustíme v něm máslo. Polijeme rovnoměrně celý koláč a vidličkou opatrně propícháme celý koláč.

Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 45 minut. Po upečení necháme koláč asi 20 minut vychladnout. Nožem přeběhneme po obvodu formy, aby se koláč pěkně oddělil a boční stranu formy dáme dolů. Posypeme práškovým cukrem a podáváme. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj:Dobrenoviny.sk