Většinou se tyto malé bíle skvrnky objevují na mléčných zubech dětí. Jestliže si jich tedy všimnete, okamžitě se svou ratolestí navštivte zubaře, může se totiž jednat o první známku zubního kazu.

Přesněji se tedy jedná o symptom zkažených zubů, což děti postihuje nejvíce. Obecně je nejběžnější chorobou dětí astma nebo senná rýma, jenže zkažené zuby v raném věku děti postihují několikanásobně častěji než tyto nemoci.

Nemusíte se ale děsit! V tomto stádiu je ještě možnost zoubky dítěte zachránit a celý proces zastavit. Neberte to ale tak, že dospělému člověku se tyto bíle skvrnky vyhýbají. I u dospělého člověka se mohou vyskytnout a většinou se nachází blízko dásní a zpravidla to bývá prvním znakem, že se v daném zubu tvoří kaz. 

Pokračování na další straně…

xx_xx

A proč vlastně vznikají? Jestliže konzumujete velké množství sacharidů neboli jednoduše řečeno cukrů, kyselina začne napadat zubní sklovinu a ve výsledku se nám vytvoří tyto malé bílé skvrny.

Bílé nebo tzv. křídové skvrny mohou mít ale i jiné příčiny, proč se na zubech objevují. Často to také bývá způsobeno nadměrným příjmem fluoridových iontů během vývoje našeho zubu. Fluoridové ionty bývají obsaženy hlavně v zubních pastách nebo i v pitné vodě a toto onemocnění se nazývá fluoróza. Ze začátku jsou skvrny matně bílé, v pokročilejším stádium tohoto onemocnění však mohou mít žlutohnědou nebo hnědou barvu.

Správně bychom měli za den v potravě přijmout 0,3 až 0,5mg fluoridu. Pokud však pijeme vodu, ve které je obsažen, nebo nechtěně spolkneme zubní pastu, což se většinou stává u dětí, vytvoří se nám tyto bílé skvrny.

Proto neváhejte a navštivte buďto vy nebo i vaše dítě zubaře a zeptejte se ho, jak nejlépe zredukovat tvorbu těchto skvrnek a jakou prevenci proti nim zvolit.

ZDROJ: ELTORICO.COM