Pokud se vám nechce péct náročné dezerty, tento recept vás určitě potěší. Můžete ho obměňovat tak, že vytvoříte různé verze výborného svátečního pečiva – a to vše z jediné dávky těsta.
Pokračování na další straně…
xx_xxpotřebujeme:
350 g hladké mouky
1 bal. vanilkového cukru
1 máslo nebo Heru
250 ml smetany (33%)
špetka soli
Pokračování na další straně…
xx_xxpostup:
Ze všech surovin vymícháme těsto. Podle potřeby dosypeme hladkou mouku a vypracujeme. Zabalíme do igelitu a necháme asi 20 minut chvilku odpočinout chladničce. Potom vyválíme na tloušťku asi 0,5 – 1 cm a vykrajujeme formičkami. Uložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě cca 15 min.
Ještě teplé obalíme pečivo ve směsi moučkového a vanilkového cukru
1. verze – Vanilkový cukr přidáme do těsta, namísto sušenek vyformujeme tvar rohlíčků a máme skvělé vánoční rohlíčky. Ještě teplé poprášíme práškovým cukrem.
2. verze – tenčí sušenky spojujeme meruňkovým džemem a pocákáme rozehřátou čokoládou
3. verze – sušenky obalíme v skořicovém cukru a do těsta přidáme i trochu citronové kůry
4. verze (speciální) na slano: těsto připravíme bez cukru, rozválíme, nakrájíme na čtverce, potřeme vajíčkem a posypeme solí. Tato varianta se peče o něco déle, ale výsledek stojí za to.
5 verze – z těsta vykrojíme hvězdičky a ty potřeme bílkovou polevou – bělmo utřené s práškovým cukrem. Pokud se obáváte surového bílky, použijte místo bílku rum.
Zdroj: Dobrenoviny.sk