Podle virologa Miklóse Rusvaie vzestup čtvrté vlny závisí na tom, kolik virů se přiveze z prázdnin domů. Příchod čtvrté vlny bude podle odborníka ovlivněn také koncem prázdnin, začátkem školy a hromadnými akcemi, jako je myslivecká výstava, což jsou rizikové faktory. Rusvai vidí začátek v Maďarsku dříve než loni, v polovině září, ale do konce října opravdu nevybuchne.

Důležité je také očkování dětí

Výzkumník virů upozornil, že ačkoliv se varianta delta již šíří ve většině zemí, verze lambda se již objevila ve Střední a Jižní Americe. Vakcíny, které jsou k dispozici také doma, chrání druhou variantu menší, ale dobrou účinností.

Je pravda, že variantu lambda mohou chytit očkovaní jedinci, ale riziko další infekce je u očkovaných dospělých nižší než u neočkovaných dětí.

Podle Rusvaie by bylo důležité, aby děti dostaly druhé očkování do poloviny srpna, aby byly chráněny před nástupem do školy a nebyly nakaženy. Dodal, že variantu delta mnozí chytí kvůli vysoké infekčnosti, ale očkovaní nebudou nebo budou jen mírně nemocní.

Pokračování na další straně