Vše na jednom místě. Připravte pro svou rodinu tu nejlepší domácí bábovku, které nikdo neodolá. Vyzkoušejte například šlehačkovou, kefírové nebo neodolatelnou švédskou bábovku.
šlehačková bábovka
potřebujeme:
250 ml smetany na šlehání
4 vejce
3 šálky polohrubé mouky (1 šálek = 250 ml)
2 šálky moučkového cukru
1 bal. prášku do pečiva
1 šálek oleje
2 lžíce kakaa
postup:
Do misky nasypeme mouku, cukr a přidáme vejce. Pak přilijeme šlehačku, olej a vymícháme jednotné těsto.
Těsto rozdělíme na polovinu a do jedné poloviny nasypeme kakao a promícháme.
Formu na bábovku vymažeme a vysypeme moukou. Navrstvíme nejprve světlé a pak tmavé těsto – párátkem můžeme udělat zajímavý vzor. 🙂
Pečeme při teplotě 180 stupňů, dokud bábovka není na povrchu zlatavá (asi 1 hodinu a 15 minut – je to však indivduálne).
Bábovku ještě horkou vyklopíme a posypeme práškovým cukrem.
Pokračování na další straně…
xx_xxFantastická jogurtová bábovka
potřebujeme:
150 g másla
250 g krystalového cukru
250 g polohrubé mouky
250 g bílého jogurtu
4 vejce
špetku soli
náplň:
500 g bílého jogurtu – nepříliš hustý
4 žloutky
40 g kukuřičného škrobu
100 g moučkového cukru
postup:
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh. Troubu nastavíme na 180 stupňů.
Formu na bábavku s průměrem 22 cm vymažeme olejem.
Máslo ušleháme s cukrem a do směsi postupně přidáme jogurt a žloutky. Potom do hmoty postupně vmícháme mouku.
Nakonec do hmoty postupně po lžících vmícháme sníh. Těsto navrstvíme do formy a vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 30-40 minut.
Jogurt smícháme se žloutky, cukrem a škrobem. Směs přendáme do vodní lázně a přendáme na plamen a za stálého míchání vaříme, dokud krém nezhoustne. Krém necháme vychladnout a podáváme s bábovkou.
Nepečená tvarohovo-smetanová bábovka
potřebujeme:
½ šálku mléka
15 g želatiny v prášku
1 bal. vanilkového cukru
250 g tvarohu
½ šálku zakysané smetany
½ šálku moučkového cukru
2 prstence ananasu (příp. Jiného ovoce)
postup:
Želatinu nasypeme do studeného mléka a necháme nabobtnat. Pak přendáme na plamen a zahříváme, dokud se želatina nerozpustí (nevaříme). Sejmeme z plamene a necháme vychladnout.
V misce smícháme tvaroh s oběma cukry a smetanou. Přidáme vychladlou želatinu a vyšleháme na hladkou hmotu. Nakonec přidáme kousky ananasu a promícháme.
Připravíme si formu na bábovku a krém do ní navrstvíme. Můžeme navrstvit i do menších formiček na muffiny.
Vložíme do lednice, necháme ztuhnout 3-4 hodiny a následně vyklopíme z formy.
Dezert podáváme nakrájený na kousky, jako klasickou bábovku.
Pokračování na další straně…
xx_xxNadýchaná bábovka z kefíru
potřebujeme:
1 šálek = 220 ml
2 vejce
1 šálek kefíru
2 šálky hladké mouky
1 šálek krystalového cukru
1 bal. vanilkového cukru
1 lžíci másla
10 g prášku do pečiva
100 g rozinek
postup:
V misce smícháme vejce s cukrem a kefírem. Přidáme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a rozinky.
Formu na pečení vymažeme máslem a nalijeme na do ní těsto.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů 30-35 minut.
Švédská bábovka
potřebujeme:
30 g čerstvého droždí
1 a ¼ šálku vlažného mléka
1 vejce
½ šálku krystalového cukru
špetku soli
½ lžičky skořice
50 g másla
4-5 šálků hladké mouky
(1 šálek = 250 ml)
náplň:
400-500 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
1 bal. želatinového ztužovače za studena
100 ml vody
150 ml mléka
1-2 lžíce polohrubé mouky
1 lžíci krystalového cukru
Na potření:
1 vejce
postup:
Droždí smícháme s teplým mlékem a částí cukru. Počkám dokud vyjde kvásek. Potom ho smícháme s vajíčkem, zbylým cukrem, solí, skořici, změklým máslem a vypracujeme jednotné těsto. Mícháme několik minut. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu.
Připravíme si dortovou formu o průměru 24 cm. Boky vymažeme tukem a dno vyložíme pečícím papírem (přesahující části papíru odstraníme).
Vykynuté těsto prohněteme a vyformujeme do tvaru bochníku. Ten přemístíme na dno dortové formy, nařežeme na 8 částí a zavřel do formy.
Povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při teplotě 190 stupňů, dokud povrch není zlatistohnedý (cca 30 minut).
Upečené těsto necháme vychladnout ve formě. Potom vyjmeme a nakrojíme podle naznačených zářezů a vrchní části odřízneme.
Do spodní části těsta vytvoříme 8 otvorů na plnění krému. Ten připravíme jednoduše z mléka, mouky a cukru – uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout a naplníme do otvorů.
Želatinu rozpustíme v 100 ml vody (dle návodu) a vmícháme do šlehačky, kterou jsme si ušlehali ze smetany a cukru.
Pokračování na další straně…
xx_xxBábovka ze salka
potřebujeme:
400 g Salka (kondenzovaného mléka)
1 sklenice (250 ml) hladké mouky
4 vejce
2/3 lžičky jedlé sody
50 g rozpuštěného másla
1 lžíci pomerančové kůry
Moučkový cukr na ozdobu
postup:
Z vajec ušleháme vzdušnou pěnu, do které postupně přidáváme, Salko, změklé máslo, mouku a pomerančovou kůru (postupujeme opatrně, aby si hmota zachovala nadýchanou konzistenci).
Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Do formy navrstvíme těsto a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů 30-45 minut.
Po upečení můžeme poprášit cukrem.
Banánově-smetanová bábovka
potřebujeme:
½ šálku hnědého cukru
¼ šálku krystalového cukru
¼ šálku Rostlinné oleje
¼ šálku bílého jogurtu
1 vajíčko
1 lžičku vanilkového extraktu (můžeme nahradit vanilkovým cukrem)
1 šálek rozmačkaných zralých banánů
1 šálek hladké mouky
1 lžičku kypřícího prášku
1 lžičku mleté skořice
špetku soli
náplň:
1 šálek smetanového sýra (můžeme nahradit jemným tvarohem)
2 lžíce hladké mouky
Kůru z pomeranče (1/2 lžičky)
1 vejce
postup:
V misce oba druhy cukru, vajíčko, jogurt, olej a vanilkový extrakt. Postupně přimícháme skořici, mouku, prášek do pečiva a sůl. Nakonec do těsta vmícháme rozmačkané banány a důkladně promícháme.
V jiné nádobě si připravíme náplň a to tak, že jednoduše smícháme všechny ingredience a vymícháme hladkou homogenní hmotu.
Formu na bábovku vymažeme trochou másla nebo oleje a na dno navrstvíme ½ banánového cesta. Na těsto navrstvíme smetanovou náplň – tak aby se nedotýkala okrajů formy a zalijeme zbylým těstem. Chvíli počkáme, dokud těsto ve formě sedne.
Potom vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při teplotě 200 stupňů asi 35-40 minut. Upečenou bábovku necháme ještě 10-15 minut ve formě vychladnout, pak vyklopíme, posypeme práškovým cukrem a můžeme podávat.
Jemná tvarohová bábovka
potřebujeme:
300 g jemného tvarohu
3 vejce
1 šálek krystalového cukru
1 šálek krupice
100 g zakysané smetany
1 lžička prášku do pečiva
2 lžičky vanilkového cukru
100 – 150 g rozinek
postup:
Troubu nastavíme na 180 stupňů. Formu na bábovku s průměrem 22 cm vymažeme máslem a vysypeme krupicí.
Tvaroh vyšleháme se žloutky, smetanou a oběma druhy cukru. Nakonec do hmoty vmícháme krupici s práškem do pečiva.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Sníh opatrně vmícháme do žloutkové hmoty. Nakonec přimícháme rozinky.
Hotové těsto navrstvíme do formy a uhladíme. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů 45-55 minut.
Necháme chvíli vychladit, vyklopíme z formy a můžeme podávat.
Zdroj:Dobrenoviny.sk