Vše na jednom místě. Připravte pro svou rodinu tu nejlepší domácí bábovku, které nikdo neodolá. Vyzkoušejte například šlehačkovou, kefírové nebo neodolatelnou švédskou bábovku.

šlehačková bábovka

potřebujeme:

250 ml smetany na šlehání

4 vejce

3 šálky polohrubé mouky (1 šálek = 250 ml)

2 šálky moučkového cukru

1 bal. prášku do pečiva

1 šálek oleje

2 lžíce kakaa

postup:

Do misky nasypeme mouku, cukr a přidáme vejce. Pak přilijeme šlehačku, olej a vymícháme jednotné těsto.

Těsto rozdělíme na polovinu a do jedné poloviny nasypeme kakao a promícháme.

Formu na bábovku vymažeme a vysypeme moukou. Navrstvíme nejprve světlé a pak tmavé těsto – párátkem můžeme udělat zajímavý vzor. 🙂

Pečeme při teplotě 180 stupňů, dokud bábovka není na povrchu zlatavá (asi 1 hodinu a 15 minut – je to však indivduálne).

Bábovku ještě horkou vyklopíme a posypeme práškovým cukrem.

Pokračování na další straně…

xx_xx

Fantastická jogurtová bábovka

potřebujeme:

150 g másla

250 g krystalového cukru

250 g polohrubé mouky

250 g bílého jogurtu

4 vejce

špetku soli

náplň:

500 g bílého jogurtu – nepříliš hustý

4 žloutky

40 g kukuřičného škrobu

100 g moučkového cukru

postup:

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh. Troubu nastavíme na 180 stupňů.

Formu na bábavku s průměrem 22 cm vymažeme olejem.

Máslo ušleháme s cukrem a do směsi postupně přidáme jogurt a žloutky. Potom do hmoty postupně vmícháme mouku.

Nakonec do hmoty postupně po lžících vmícháme sníh. Těsto navrstvíme do formy a vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 30-40 minut.

Jogurt smícháme se žloutky, cukrem a škrobem. Směs přendáme do vodní lázně a přendáme na plamen a za stálého míchání vaříme, dokud krém nezhoustne. Krém necháme vychladnout a podáváme s bábovkou.

Nepečená tvarohovo-smetanová bábovka

potřebujeme:

½ šálku mléka

15 g želatiny v prášku

1 bal. vanilkového cukru

250 g tvarohu

½ šálku zakysané smetany

½ šálku moučkového cukru

2 prstence ananasu (příp. Jiného ovoce)

postup:

Želatinu nasypeme do studeného mléka a necháme nabobtnat. Pak přendáme na plamen a zahříváme, dokud se želatina nerozpustí (nevaříme). Sejmeme z plamene a necháme vychladnout.

V misce smícháme tvaroh s oběma cukry a smetanou. Přidáme vychladlou želatinu a vyšleháme na hladkou hmotu. Nakonec přidáme kousky ananasu a promícháme.

Připravíme si formu na bábovku a krém do ní navrstvíme. Můžeme navrstvit i do menších formiček na muffiny.

Vložíme do lednice, necháme ztuhnout 3-4 hodiny a následně vyklopíme z formy.

Dezert podáváme nakrájený na kousky, jako klasickou bábovku.

Pokračování na další straně…

xx_xx

Nadýchaná bábovka z kefíru

potřebujeme:

1 šálek = 220 ml

2 vejce

1 šálek kefíru

2 šálky hladké mouky

1 šálek krystalového cukru

1 bal. vanilkového cukru

1 lžíci másla

10 g prášku do pečiva

100 g rozinek

postup:

V misce smícháme vejce s cukrem a kefírem. Přidáme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a rozinky.

Formu na pečení vymažeme máslem a nalijeme na do ní těsto.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů 30-35 minut.

Švédská bábovka

potřebujeme:

30 g čerstvého droždí

1 a ¼ šálku vlažného mléka

1 vejce

½ šálku krystalového cukru

špetku soli

½ lžičky skořice

50 g másla

4-5 šálků hladké mouky

(1 šálek = 250 ml)

náplň:

400-500 ml smetany ke šlehání

2 lžíce moučkového cukru

1 bal. želatinového ztužovače za studena

100 ml vody

150 ml mléka

1-2 lžíce polohrubé mouky

1 lžíci krystalového cukru

Na potření:

1 vejce

postup:

Droždí smícháme s teplým mlékem a částí cukru. Počkám dokud vyjde kvásek. Potom ho smícháme s vajíčkem, zbylým cukrem, solí, skořici, změklým máslem a vypracujeme jednotné těsto. Mícháme několik minut. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu.

Připravíme si dortovou formu o průměru 24 cm. Boky vymažeme tukem a dno vyložíme pečícím papírem (přesahující části papíru odstraníme).

Vykynuté těsto prohněteme a vyformujeme do tvaru bochníku. Ten přemístíme na dno dortové formy, nařežeme na 8 částí a zavřel do formy.

Povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při teplotě 190 stupňů, dokud povrch není zlatistohnedý (cca 30 minut).

Upečené těsto necháme vychladnout ve formě. Potom vyjmeme a nakrojíme podle naznačených zářezů a vrchní části odřízneme.

Do spodní části těsta vytvoříme 8 otvorů na plnění krému. Ten připravíme jednoduše z mléka, mouky a cukru – uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout a naplníme do otvorů.

Želatinu rozpustíme v 100 ml vody (dle návodu) a vmícháme do šlehačky, kterou jsme si ušlehali ze smetany a cukru.

Pokračování na další straně…

xx_xx

Bábovka ze salka

potřebujeme:

400 g Salka (kondenzovaného mléka)

1 sklenice (250 ml) hladké mouky

4 vejce

2/3 lžičky jedlé sody

50 g rozpuštěného másla

1 lžíci pomerančové kůry

Moučkový cukr na ozdobu

postup:

Z vajec ušleháme vzdušnou pěnu, do které postupně přidáváme, Salko, změklé máslo, mouku a pomerančovou kůru (postupujeme opatrně, aby si hmota zachovala nadýchanou konzistenci).

Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Do formy navrstvíme těsto a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů 30-45 minut.

Po upečení můžeme poprášit cukrem.

Banánově-smetanová bábovka

potřebujeme:

½ šálku hnědého cukru

¼ šálku krystalového cukru

¼ šálku Rostlinné oleje

¼ šálku bílého jogurtu

1 vajíčko

1 lžičku vanilkového extraktu (můžeme nahradit vanilkovým cukrem)

1 šálek rozmačkaných zralých banánů

1 šálek hladké mouky

1 lžičku kypřícího prášku

1 lžičku mleté ​​skořice

špetku soli

náplň:

1 šálek smetanového sýra (můžeme nahradit jemným tvarohem)

2 lžíce hladké mouky

Kůru z pomeranče (1/2 lžičky)

1 vejce

postup:

V misce oba druhy cukru, vajíčko, jogurt, olej a vanilkový extrakt. Postupně přimícháme skořici, mouku, prášek do pečiva a sůl. Nakonec do těsta vmícháme rozmačkané banány a důkladně promícháme.

V jiné nádobě si připravíme náplň a to tak, že jednoduše smícháme všechny ingredience a vymícháme hladkou homogenní hmotu.

Formu na bábovku vymažeme trochou másla nebo oleje a na dno navrstvíme ½ banánového cesta. Na těsto navrstvíme smetanovou náplň – tak aby se nedotýkala okrajů formy a zalijeme zbylým těstem. Chvíli počkáme, dokud těsto ve formě sedne.

Potom vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při teplotě 200 stupňů asi 35-40 minut. Upečenou bábovku necháme ještě 10-15 minut ve formě vychladnout, pak vyklopíme, posypeme práškovým cukrem a můžeme podávat.

Jemná tvarohová bábovka

potřebujeme:

300 g jemného tvarohu

3 vejce

1 šálek krystalového cukru

1 šálek krupice

100 g zakysané smetany

1 lžička prášku do pečiva

2 lžičky vanilkového cukru

100 – 150 g rozinek

postup:

Troubu nastavíme na 180 stupňů. Formu na bábovku s průměrem 22 cm vymažeme máslem a vysypeme krupicí.

Tvaroh vyšleháme se žloutky, smetanou a oběma druhy cukru. Nakonec do hmoty vmícháme krupici s práškem do pečiva.

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Sníh opatrně vmícháme do žloutkové hmoty. Nakonec přimícháme rozinky.

Hotové těsto navrstvíme do formy a uhladíme. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů 45-55 minut.

Necháme chvíli vychladit, vyklopíme z formy a můžeme podávat.

Zdroj:Dobrenoviny.sk