Zajděte do nejbližších potravin a pořiďte si bramborový, vaječný či jiný salát. Případně si udělejte doma salát vlastní a přidejte do něj kupovaný dresink.

Pravděpodobně jste právě zkonzumovali několik polévkových lžic dnes tak populárního řepkového oleje.

Také si odmyslíme úvahu, jestli vůbec existuje bio-řepkový olej, je to dost sporné. I bez ohledu na způsob jeho pěstování, řepkový olej nemá pro vaše zdraví žádným přínosem.

Věděli jste, že během zpracování prochází takzvaným procesem deodorizace, který z něj odstraní poměrně nepříjemný zápach? A právě v tomto procesu odstraňování pachů je zakopaný pes.

Řepkový olej může mít na vaše zdraví poměrně neblahé následky. To platí zvláště, pokud je vyroben z geneticky modifikované řepky, která se dnes již ve velkém pěstuje.

Většinu řepkového oleje člověk zkonzumuje ani ne smažením, ale právě prostřednictvím různých salátů, o kterých se mylně domnívá, že jsou čerstvé a proto zdravé.

Nic není dál od pravdy!

Entuziasté zdravého životního stylu přistupují k salátovému pultu v supermarketu, naloží si salát, přidají k tomu pár druhů koření a skladují ho ať už teplý nebo studený v plastových nádobkách.

Mnohé z těchto nádob kromě různých mixů řepkového oleje dokonce obsahuje i nebezpečnou chemikálii BPA. Co přesně si vlastně berete domů?

Dva vážné problémy vznikající při zpracování řepkového oleje

Mysleli jste si dosud, že řepkový olej se vyrábí pouze jednoduchým lisování semen řepky? Ne tak docela …

1) Chemikálie přítomné během deodorizace

Po vylisování se přistupuje k procesu deodorizace za pomoci různých chemikálií. Jednou z takových pomocných látek je například hexan.

Hexan je plynná součást benzínu, který se používá pro zpracování olejů již od druhé světové války. A ano, hexan je hořlavý. Je vyráběn z ropy a jde o hlavní extrakční metodu celého západního světa.

Takže nakolik je řepkový olej organicky? Dobrá otázka …

2) Vznik nebezpečných trans-tuků

Omega 3 mastné kyseliny se v procesu deodorizace řepkového oleje mění na trans mastné kyseliny.

Důvodem, proč právě řepkový olej není vhodný pro lidskou konzumaci je ten, že obsahuje velmi dlouhé řetězce molekul kyseliny erukové, která je spojována za určitých okolností se srdečními fibrózních jizvami.

Zde je jeden zajímavý fakt: V roce 1985 federální registr USA konstatoval, že Americká agentura pro léky a potraviny (FDA) zakázala řepkový olej používat v dětských mlécích, protože způsoboval retardaci růstu dětí.

Takže si to shrneme …

Před 25 lety nebyl tento olej vhodný pro výživu dětí a dnes je najednou dobrý pro všechny ostatní? Podle státních orgánů se to tak jeví …

Jak je reklama na řepkový olej zavádějící..

Pokud jste žili dosud v přesvědčení, že se stravujete zdravě, mýlili jste se. Jde o velký podvod s výnosnou výrobou a prodejem řepkového oleje!

Výrobci a zpracovatelé potravin využívali v této oblasti šedou zónu po celá dlouhá léta.

Dokonce i některé velké řetězce rychlého občerstvení v současnosti deklarovaly, že ze svých výrobků odstraňují trans mastné kyseliny. To dělají údajně tím tak, že nahrazují dosud používané pesticidy  – zamořený sójový olej za olej řepkový.

Nejde tedy o nic víc než o marketingový tah. Ve skutečnosti je to jen nahrazení většího zla zlem menším.

Zkuste se podívat na etikety různých výrobků a speciálně se podívejte na pár prvních míst ingrediencí. Výrobci totiž musí uvádět složení svých výrobků od největšího po nejmenší množství použité látky.

Pokud si napočítáte množství řepkového oleje zkonzumovaného za jeden den, budete překvapeni, v jakých množstvích ho opravdu konzumujete.

V jednom výrobku se řepkového oleje nemusí nacházet až tak moc, ale pokud k tomu započítáte různé saláty, pečené výrobky a podobně, tak se to postupně načítá.

Takto se řepkový olej přesouvá vašim trávicím traktem i vylučovacími orgány a vaše tělo z toho vůbec není šťastné.

Myslíte si, že vaše tyčinka je bio, takže je zdravá? Používá výrobce bio-řepkový olej? I kdyby používal, jsou srdeční bio-fibrózní léze o něco lépší než ne-bio léze?

Každý biochemik by vám potvrdil, že řepkový olej má vyšší obsah trans mastných kyselin než sojový olej, případné jiné toxické geneticky modifikované oleje, které lidé pravidelně konzumují.

To zahrnuje i hydrogenované rostliné oleje (margaríny) z bavlníku, slunečnice nebo kukuřice.

10 zdravotních rizik konzumace řepkového oleje – strana 2

xx_xx

Pravidelnou konzumací řepkového oleje si můžete přivodit následující akutní, ale i chronické zdravotní problémy:

  1. Odbourávání vitamínu E.
  2. Zvyšování tuhosti membrán, což vede k rozvoji degenerativních onemocnění.
  3. Pro vysoký obsah síry řepkový olej rychle zatuchne, což zhoršuje alergie a vede k problémům u lidí s bronchitidou a astmatem.
  4. Studie poukazují na souvislost řepkového oleje s vyšším výskytem rakoviny plic.
  5. Zkracování délky života.
  6. Snížení množství krevních destiček.
  7. Denní konzumace řepkového oleje zvyšuje hladinu triglyceridů až o 40 procent.
  8. Řepkový olej se rychle kazí (plesniví) a blokuje činnost enzymů.
  9. Otevírá cestu volným radikálům, podvrací přirozené antioxidanty a je spojován se vznikem mnohých jiných onemocnění.
  10. Když se řepkový olej zkazí, nezanechává žádný typický zápach zkaženosti, proto je obtížné odhalit jestli nekonzumujete zatuchlou kyselinu erukovou.

Harvardská fakulta veřejného zdraví již před desetiletími deklarovala, že neexistuje bezpečná hladina příjmu trans nasycených mastných kyselin.

Přesto úřady, jako například americká FDA, dovolují výrobcům na obalech svých produktů tvrdit, že neobsahují trans mastné kyseliny, pokud je jejich obsah menší než 500 mg na půl sklenice.

Proto i když se zajímáte o složení potravin, které konzumujete, i tak možná o přítomnosti těchto škodlivých tuků nevíte.

Opravdu, věděli jste, že genetický modifikovaný řepkový olej byl vyroben vědcem v kanadském laboratoři? Navrhl geny řepky tak, aby rostlina produkovala méně toxickou kyselinu erukovou.

Tentýž vědec, který stvořil novou geneticky modifikovanou odrůdu řepky, Dr. Baldur Steffanson, šel později pracovat pro firmu Calgene, kterou nakonec koupila firma Monsanto.

A kdo si myslíte, že vyvinul GMO odrůdu řepky odolnou herbicidu Roundup?

Ano, byl jím opět Dr. Steffanson, „otec novodobé řepky“. Děkujeme vám za váš příspěvek smrtonosného herbicidu a řepkového oleje ukrytého v našem jídle!

Stále si chcete naplnit plastové salátové kelímky ve vašem supermarketu? Ještě stále si myslíte, že ty chutně vypadající saláty jsou zdravé? Zamyslete se prosím znovu …

Nenechte se zmást jen proto, že debata na toto téma stále probíhá. Díky mlžení kolem uvedené debaty, řepkový olej si nadále nachází cestu do našich potravin, i těch které jsou považovány za zdravé.

Jako zdravější alternativu olejů do salátů, i obecně pro přípravu jídel, jsou oleje z hroznových jadérek, nebo kokosový olej.

Oba z těchto olejů snášejí i vysoké teploty.

Oproti tomu extra panenský olivový olej je také zdraví prospěšný, musí být však konzumován za studena, případě může být i vařený, ale ne při vysokých teplotách (přidávat do vařených jídel ano, na smažení ne).