Tento měkký a jemný koláč se skládá z lineckého těsta a lahodného džemu. Můžete použít jakýkoliv ovocný džem. Vrch můžete posypat například drobenkou se švestkami.

ingredience

  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 200 g cukru
  • 560 g hladké mouky
  • 310 g másla
  • 1 čl sody
  • ½ čl octa
  • špetka soli
  • 15 g vanilkového cukru
  • 400 g jablečného džemu

Pokračování na další straně

xx_xx

postup

  1. Všechny produkty by měly mít pokojovou teplotu a máslo by mělo být dostatečně měkké. Připravte si je alespoň hodinu před samotnou přípravou.
  2. Změklé máslo vyšleháme se solí, cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte vejce, žloutek a pokračujte v šlehání, dokud se nevytvoří nadýchaná směs.
  1. Přidejte jedlou sodu smíchanou s octem a promíchejte. Přidejte prosátou mouku, vypracujte si těsto, zakryjte ho potravinovou fólií a dejte na 1 hodinu do chladničky.
  1. Těsto rozdělte na 2 části. Každou část rozválejte na papíře na pečení do obdélníkového tvaru o tloušťce 8 – 10 mm. Přeložte je na plech, vložte do trouby vyhřáté na 240 stupňů a pečte 10-15 minut.
  2. Upečené těsto zbavte okrajů pomocí nože. Jednu vrstvu těsta potřete polovinou džemu a druhou položte na vrch. Potřete ji zbylým džemem a posypte nadrobený zbytky odříznutých okrajů.
  1. Dezert vložte na několik hodin do chladničky. Potom ho už jen stačí nařezat na jednotlivé kousky.

Najděte si čas a naplno si vychutnejte tento jednoduchý, ale zároveň lahodný dezert s jablečným džemem.

Zdroj:otozh.com.ua