Alzheimerova choroba je primárně onemocněním starších lidí, i když se vyvíjí u pacientů mladších čtyřiceti nebo dokonce mladších. Vyznačuje se sníženou mentální výkonností. Jedním z prvních příznaků jsou problémy s pamětí. Jak snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby?

Fyzická aktivita
Fyzická aktivita působí proti Alzheimerově chorobě . Fyzické cvičení zvyšuje přísun kyslíku a živin do mozkových buněk, a proto se příznaky tohoto onemocnění objevují
pomaleji u lidí s lepší fyzickou kondicí.

Doplněk vitaminu E.
Vitamin E má antioxidační vlastnosti a chrání tělo před lipidovými peroxidy a volnými radikály. Díky tomuto vitaminu E chrání naše tělo před mnoha nemocemi – ischemickou chorobou srdeční , rakovinou nebo jen Alzheimerovou chorobou .

Omezení spotřeby tuků
Dr. hab. Martha Clare Morris z Rush University v Chicagu zjistila, že u starších lidí, kteří konzumují značné množství trans-tuků, existuje větší pravděpodobnost Alzheimerovy choroby než u těch, kteří se jim vyhýbají, a strava upravená pro dobré tuky , jako např. dieta s vysokým obsahem nasycených tuků více než zdvojnásobila pravděpodobnost vzniku demence. Najdete mimo jiné trans-tuky u zpracovaných masných výrobků, chleba, koláčů, cukrovinek nebo lahůdkových výrobků.

Pokračování na další straně

xx_xx

Dostatečný přísun vitaminu B12
Vitamin B12 snižuje hladinu homocysteinu. Je to aminokyselina, jejíž přebytek v krvi je rizikovým faktorem pro rozvoj demence a Alzheimerovy choroby.

Udržování hmotnosti na správné úrovni
S Alzheimerovou chorobou souvisí také obezita a související inzulinová rezistence a cukrovka. Proto je udržování optimální tělesné hmotnosti velmi důležité, aby se snížilo riziko ztráty paměti nebo jiných příznaků spojených s tímto onemocněním

Rostlinné produkty
Zelenina, ovoce , luštěniny a obilné výrobky obsahují značné množství vitamínů a minerálů, které zlepšují koncentraci, paměť a pozornost. Proto jsou zásadní ve stravě lidí, kteří se chtějí chránit před Alzheimerovou chorobou.

Zdroj:o2pl